19 mars 2010

Ett överraskande möte och Grävande Journalister

Kl är snart 23:00, min man håller på att marinera tandoori kyckling och Leah bestämde sig för att frångå vårt fina "sova kl.20" system. I am totally nackered!

Men dagen var riktigt intressant. Den började med en blogg/journalist lunch på Villa Källhagen med Farah Pandith som är amerikanska UDs speciella representant för de muslimska grupperna. Hon var intresserad av att diskutera media och islam, situationen i Sverige och identitet.

Jag hade ingen aning vilka som skulle komma på denna privata lunch men väl på plats ser jag bland andra Jonas Morian  från bloggen Makthavare (som skrivit en utmärkt sammanfattning av vårt möte här), Dilsa Demirbag Sten och Mark Klamberg som snappat upp begreppet "inlänning". Go Mark!!

Jag har följt en del av Dilsas skriverier och debatter kring islam, muslimer och slöjan och har självklart en massa åsikter och kritik, vilket jag nu fick chansen att framföra på en lång promenad till Östermalm. Jag är alldeles för trött för att gå in på detaljer just nu, men det blev självklart en "heated debate" som man brukar säga.

Sen bar det av till Berwaldhallen och SRs och Grävande Journalisters gala/konferens "Gräv10." Jag hade Leah med mig på scen tillsammans med journalisterna Yasmine El Refai och Ulku Hulago samt rektor på Kista Folkhögskola, Abdulqadir Habib. Vi talade om Medierapporteringen kring islam och muslimer.

Jag frågade publiken som enbart bestod av journalister om de hört talas om Marwa El Sherbini. Efter diskussionen var slut kom en journalist fram till mig och sa:

-Jag tänkte på det du sa om kvinnan som blev mördad, och jag minns att jag tyckte det var konstigt att det inte blev större uppmärksamhet kring fallet i medierna.

Som sagt var... om media skulle rapportera all, på ren svenska, skit många muslimer utsätts för kanske man hade haft en annan debatt idag när det gäller yttrandefrihet och terrorism.

Sängen anropar...godnatt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Svarten sa...

Ååååh, tänk om jag hade fått höra din diskussion med Dilsa Demirbag Sten.

Mark Klamberg sa...

Hej Faazela,
Det var roligt att träffa dig! Jag lånade bilden i detta inlägg och la upp den hos mig. Hoppas det är ok!

Mark

Fatima sa...

Vilken intressant dag! :O
Supersnygg slöja du har på dig, underbar färg. :)
Tandoorikyckling - MUUUUUMS! ;)

Habiba sa...

Håller med Svarten haha :D. Den diskussionen får du återberätta för mig...snarast!!

Och yes...where is that Tandoori kyckling?!

Fazeela Selberg Zaib sa...

SVARTEN: lol ja du det är intressant när två människor från vitt skilda världar möts i diskussion. Jag tror nog vi underhöll hela gatan men jag har tänkt massor sedan dess så det blir nog något längre skrivet på bloggen om mina tankar.

Hej Mark :)Detsamma! Självklart är det OK. Ursäkta att jag inte mailat ut den tidigare, I forgot!

FATIMA: Tackar, jag älskar den också...man måste våga ha lite färg ibland ;) Inte för att jag har det problemet...lol

HABIBA: Well I will brief you soon...and the chicken is safely in my stomach...and yummo!

Ida sa...

Grattis, Fazeela!
Du är enda som kan tala med mina satirteckningar! Synd att du inte kan komma på utställningen den 25-e då jag visar upp tjugotals teckningar - trodde att du kan ställa upp som tolk!

:-)

Skämt åt sidan: Många saker som Dilsa har sagt och kritiserat gällande muslimer, fick jag stödja. Ja, ni läste rätt: Jag fick hålla med damen i många fall.
Kanske i 80% av kritiken som hon har levererat. men i 20% fick man inte hålla med och många av oss blev kanske överkänsliga (om vi ska tala med handen på hjärta). Sen fick vi se den vanliga bilden: En kaxig kvinna som ibland började överdriva med kritiken mot muslimer samtidigt som hon fick vifta med Israels flagga även då man dödar civila med vitfosfor, skjuter på Röda Korsets bilar eller dödar hennes journalistkollegor. Det började att påminna på klassiska muslimhatare som Jihad i Malmö eller Gudmundson på SvD. Det var någonstans där hon har förbrukat sin trovärdighet. Annars, kunde hon bli en riktig bra representant för liberala/moderata muslimer.
Under senaste tiden läste jag en rad av hennes utmärkta och mycket läsvärda artiklar - och det känns att hon själv (kanske) insåg att hon gick över gränser. Jag respekterar högt människor som kan höra kritiken - kanske hon är en av de. Vem vet.

Ida sa...

PS! Den där Morian...
Vet du, han har mitt föddelse datum :-)

23 feb. 1972 :-)

cool

måste hälsa honom någon gång

:-)

Unknown sa...

Åh, jag hade så gärna lyssnat på din och Dilsas konversation!!

Kramar
Anwahr

Fazeela Selberg Zaib sa...

IDA: Jag hamnar verkligen i intressanta situationer nuförtiden!

Jag vet vad du menar med Dilsa och hennes kritik, i en del fall håller jag med. Problemet är dock att incidenten under Gaza kriget när hon satt i Röda korsets styrelse samt inställningen till religiösa symboler, främst slöjan, gör att jag ifrågasätter henne.

ANWAHR: Oj vilket intresse det finns för min och Dilsas konversation! haha

Kram på dig med :)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP