11 juli 2010

Minns Srebrenica idag

Reaktioner: 
För mig har det alltid varit viktigt att minnas Srebrenica. Och efter att min dotter föddes, blev det än viktigare att minnas så att hon aldrig skall glömma det som fick hennes far att behöva fly sitt hemland som nioåring från den serbdominerande staden han bodde i, i Bosnien. Men det är en balansgång att förmedla historia utan att så frön av hat mot andra människor och det är en inre reflektionsprocess man ständigt måste genomgå.

Det var 15 år sedan massakern på bosniska muslimska pojkar och män ägde rum i staden Srebrenica, medan holländska FN-soldater tittade på. Man talar ofta om 8000 dödsoffer (utan att räkna in alla kvinnor och barn som våldtagits och dödats under hela krigsperioden), och man glömmer ofta att Srebrenica endast är ett av flera folkmord med massgravar av både kvinnor, barn och män som ägde rum i Bosnien av främst serbiska styrkor och banditer. Men det var inte enbart serber som utförde massakrer. Vi vet att flera européer, både svenskar och greker, reste med glädje ner till Bosnien för att få ha ihjäl lite muslimer.

På Filmhuset i Stockholm kommer man idag visa kortfilmen Gusul av svensk-bosnierna Adnan Mahmutovic och Armin Osmancevic samt visa en fotoutställning om massgravarna i Bosnien. Det är öppet för allmänheten, läs mer här.

Forum För Levande Historia, som är specialiserade på Förintelsen, menar att Srebenica massakern är den värsta som skett i Europa sedan Förintelsen. Det är inte milt uttryckt. Till hösten börjar ett upplysningsprojekt om Srebrenica ute i landets gymnasieskolor; Srebrenica- från folkmord till försoning.


I media: DN, SvD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Ida D. sa...

Fazeela, Srebrenica är ett folkmords brott. Ett av många under 1990-talet.
Att man lyfter upp just Srebrenica är av följande skäl:
1.) Det är centrum av alla andra folkmordsbrott som utfördes i Bosnien;
2.) Det var största folkmordsbrott av alla andra när man talar om antalet döda;
3.) Det hände under FN-s bevakning;
4.) En del av män som dödades har överlämnat sina vapen till FN, innan man utförde avrättningar;
5.) FN-s högst uppsatta inom militären har kommunicerat med Ratko Mladic och tom fick presenter av den här krigsförbrytaren - inför TV kameror;
6.) Ratko Mladic har gjort selektion mellan män och kvinnor utan att någon från FN undrade varför han gör så. Samtidigt har FN struntat i kvinnor och barn som har gråtit och skrikit och envist vägrat att skilja sig från sina söner, pappor, män.
7.) Samtidigt som man avrättade 8000 män och pojkar, har FN-s soldater druckit öl och dansat bakom berget;

Srebrenicas massaker symboliserar hela kriget i Bosnien för att det var grövsta folkmords brott i hela landet. Det talar ironiskt om vansinne, hyckleri, orättvisa och totala absurt.
Hela EU har skickat vapen till både serber och kroater samtidigt som man satte vapen-veto när det gäller bosniska muslimer. Srebrenica har visat det också.
När vi minns Srebrenica, så minns vi hela kriget, alla som brändes upp levande i sina moskéer, 3000 som halshuggits på bron i Visegrad, 11 000 som mördades av krypskyttar mitt i Sarajevo, hundratals byar som sanerades bort totalt, tusentals som saknas fortfarande, en kedja av koncentrationsläger över hela landet ...och 2 miljoner som lämnade landet på 1990-talet.

Tack för ditt stöd.
Tack för att du skrev om ämnet.

kram / Ida

Fatima sa...

Fruktansvärt. Jättebra att du uppmärksammar och påminner oss om detta.

Fazeela Selberg Zaib sa...

IDA: Vad bra att du förtydligat :) Självklart tar jag upp frågan...så länge jag lever.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP