01 maj 2010

Norsk Muslim får Yttrandefrihetspris

Reaktioner: 
25 åriga norska läkarstudenten Bushra Ishaq har tilldelats Norges Yttrandefrihetspris, Fritt Ord. Och som första muslimen att vinna priset i landet är det en stor nyhet. (Förutom i Sverige, där vi är mer upptagna med att prata om burkor).

Bushra är dessutom en väninna till mig. Det var via sms jag fick veta nyheten och kunde läsa om det i den norska tidningen VG. För de av er (muslimer och icke-muslimer) som tittar på henne och tänker: "Ja men hon är ju inte en sån där, RIKTIG (med slöja), muslim."

Ta ett djupt andetag och släpp fördomarna. Hon är religiös och praktiserande precis som jag. Hon har varit ordförande i Universitetet av Oslos muslimska studentförening, och hon har aktivt försvarat rätten att bära slöja och kritiserat extrema röster inom det muslimska samfundet i Norge. Därför lever hon under ständigt hot av extrema muslimer, rasister och islamofober.

Nu alla kära bloggare ber jag er att utmana etablerad media genom att massblogga om denna nyhet. Ni får gärna klippa och klistra från mig.


Bushra och jag i Texas, tidigare i år.

Andra som bloggat om detta: Svarten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer:

egoinasmamma.nu sa...

Vad roligt! Och ett STORT GRATTIS till henne! Nu är jag lite stolt över att vara norsk.., men det är jag egentligen alltid. Mitt intryck är att Norge egentligen är mer jämställd och har mindre fördomar, även om det finns MYCKET att jobba med där också. Mitt intryck beror kanske lite på att jag bor i Landskrona nu och jämför med Oslo, som nog ligger lite före småstäder även i Norge. Jag vet inte..

Cherin sa...

Masha allah syster. Du gör ett riktigt bra jobb. Må Allah blöna dig. Duktig du var i TV med!
Kram!

Fazeela Selberg Zaib sa...

EM: Jag måste säga att jag alltid tyckt att Norge var öppnare och mer tolerant...vet inte varför men det är bara det intryck jag fått av mina besök där och av människor jag pratat med. Du kan definitivt vara stolt...samtidigt är ju Landskrona inte världens mest uppmuntrande kontext...

CHERIN: Tack för kärleken:) Uppskattar det verkligen, och detsamma. Bose!

Habiba sa...

Go Bushra!

She seems real nice. :)

Gargravarr sa...

Grattis! Se bara till att inte rita av mohammed så är allt lugnt. där går gränsen! Usch!

Marie-Louise F M sa...

Här kommer mitt inlägg:
http://marie-louisemustaniemi.blogspot.com/2010/05/norska-muslimer-far-yttrandefrihetspris.html
/Marie-Louise

Cherin sa...

NU är det gjort. Grattis till nomineringen Fazeela.

http://cherinomohammed.blogg.se/2010/may/utkast-maj-5-2010.html

Fazeela Selberg Zaib sa...

HABIBA: She is great, the sweetest thing.

GARGRAVARR: Alla har sina gränser. Du har dina, jag har mina. Du får göra det du vill och jag gör det jag vill.

MARIE-LOUISE: Välkommen till bloggen och tack för stödet :)

CHERIN: Åh vad bra! Tack x 2 :)

Anonym sa...

salam. you write that the girl is beeing threat by extrema muslimer? what mean extrema muslimer for you? is it to follow everything what our prophet have teach us in hadith and sunnah? if that is extreme muslim for you, then its something wrong with you and not with the ones you call extreeme muslims..and what does it mean when you say that she dosent have hijab but she is just as practising as you??? How can somebody be practising if you are not wearing propper hijab and propper muslimah clothes, which means to not show any shape of the body? i mean come on sister.. if you think you dress like propper muslimah, you must be blind...or maybe you think me too is extreeme muslim because i dress like our prophet have teach us?

Den som skriver sa...

Salam/Hej Alla som läser på denna blogg!

I egenskap som man och muslim tänker jag nu delge lite av mina tankar kring diskursen om sjal och "den riktiga muslimska tjejen/kvinnan".

Jag har i dagsläget varit praktiserande muslim i snart 5-6 år och är rejält trött på allt snack om slöjan. Jag har självklart stor respekt för de kvinnor/tjejer som väljer att bära slöja men även de som inte väljer detta plagg, sjalen i sig speglar inte en hel persons religiösa identitet eller praktiserandet av religionen islam! Jag anser att alla som väljer slöjan ska göra det och ingen av deras friheter ska behöva inskränkas pga deras val samtidigt tycker jag att det ska vara en kvinnas val att välja bort slöjan!

JA NI LÄSTE RÄTT, DET SKA VARA UPP TILL VARJE INDIVID ATT ANTIGEN BÄRA SLÖJA ELLER INTE, BESLUTET ÄR HENNES OCH INTE PAPPANS, BRORSANS ELLER HENNES MANS!

Tyvärr så har många av oss muslimer problem med att faktiskt kunna låta bli att placera de som bär slöja och de som inte bär den i olika fack många av oss är faktiskt renat av diskriminerande i synen på våra systrar i tron. Man pratar om riktigt praktiserande (dvs den med slöja) och den utan som mindre praktiserande, som om sjalen var en garanti för att någon är en bra praktiserande muslim.

Det finns kvinnor som är djupt religiösa men inte bär slöja av olika anledningar och jag tycker inte att det är någons angelägenhet att fråga varför man inte bär eller ge negativ kritik. Det är bara Gud som vet vad som finns i våra hjärtan och därför har vi människor inte rätt att sätta betyg på någons religiositet eller kategoriera den!

Jag hoppas att folk i våra egna kretsar fattar detta, att yngre bröder i tron vågar stå för det ovannämnda och faktiskt vara stöd för sina systrar, mammor kusiner och fruar som väljer slöjan och i de siturationer när de väljer att ta av sig slöjan!


Frid vare med er Alla!

Fazeela Selberg Zaib sa...

ANONYM: Salam aleikum.

To follow the Prophet Muhammed pbuh is more than wearing a certain type of clothing. If you think emphasis lies there, then you have missed the whole point and message of the Prophet pbuh.

You should be more occupied with cleansing your heart, and not judging others.

What is teh basis of islam? 5 pillars.

Hijab is not one of the five pillars. Anyone who follows the five pillars is practicing.

What is meant by extreme muslims is self evident. People who threathen you when you voice an opinion that is other than theirs, is an extreme human being regardless of faith.

I am not here to seek your pleasure or seal of approval. My concern is solely to please our Creator.

Have a nice day.DEN SOM SKRIVER:

Tack för stödet och bra skrivet! Det är sällan man hör muslimska män tala ut på det sättet.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP