11 januari 2010

SvD och 10 muslimer + Min reflektion

Reaktioner: 
SvD har publicerat en super intressant intervjuserie med 10 svenska muslimer som heter "10 muslimer -10 sätt att tro".

I artikeln skildras bland andra bloggaren och kocken Bouhamza och Fredsagenten Ruweida Ahmed.

**UPPDATERING 2010-01-11


På begäran av Kosmopolen Larry tänkte jag kommentera SvDs försök till en nyansering av muslimer.

En mening kan egentligen summera mina känslor efter att ha läst intervjuerna; what else is new?

Förstå mig rätt, jag uppskattar och applåderar SvDs genuint nyanserande bild av muslimer i Sverige som visar på den bredd av olika människor, livsstilar och åsikter som faktiskt är en verklighet, och i min mening, en tillgång.

Men det visste vi väl redan...eller? Menar Sverige att man inte vetat detta, eller är det en fråga om att inte vilja veta eller tro detta?

Nåväl, vilket som. Kanske finns det en och annan därute som fått en aha-upplevelse och det är väl trevligt?  

Sen att muslimer gång på gång i intervjuer genom åren hävdat att muslimer inte är en homogen grupp (utan att media, Evin Rubar eller Dilsa hakat på den linjen), ja det tålde väl att sägas ännu en gång. Denna gång dock på ett förträffligt sätt. Bravo SvD!

Det tycks vara en trend i media nu att ta upp frågan kring muslimer och vem som fått representera oss. Att belysa att vi inte är homogena. Men hallå?? Det är ju det vi sagt hela tiden. Varför tar man upp det nu?

Tidigare har Evin Rubar gjort det i sin dokumentär "Slaget om Muslimerna" och nu även Dilsa Demirbag-Sten i en DN artikel. Alla kommer till "försvar" för den vanlige muslimen. Eller gör man det?

Ni får läsa vad jag tycker om detta i ett kommande inlägg på denna blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
11 kommentarer:

Kosmopol sa...

Eftersom SVD har bara blogg länkar, inga kommentarer har jag börjat med första blogg på listan. Intressant att upptäcka att du och din blogg finns men givet din bakgrund blev det en besvikelse att se att allt som du kunde skriva är "intressant". Vore tacksam också om du kunde kommentera Dilsa Demirbag-Stens debatt artikel i DN och även Nicholas Kristofs viktig artikel i New York Times 10/1 Women and Religion. Har inte hunnit skriva i min blogg eftersom jag höll på skriva till DN och SVD. More please.
Larry Lundgren only-neverinsweden@blogspot.com

Fazeela Selberg Zaib sa...

Välkommen Kosmopol Larry!

Det är mest pga tidsbrist jag inte hunnit skriva något längre men ska absolut vidareutveckla mina resonemang kring SvDs artikel men även Dilsas.

And if there is time I'll delve into NY Times as well! :)

Tack för din feedback!

Habiba sa...

Vilken trevlig reflektion..!

Anonym sa...

Vad är en muslim då?

Om muslimer inte är en homogen grupp varför har muslimer språkrör och företrädare. Är dessa bluffmakare?
Varför tillåter muslimer att bluffmakare företräder dom isf?

Varför ska muslimer ha speciell mat i skolor och egna högtider och bönerum om dom inte tror samma sak och har samma krav?

Varför protesterar inte muslimer när Islam används för att stympa, mörda eller gifta bort småflickor?

Bara undrar...

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hej Anonym!

Vad är en muslim? Du kommer att få olika svar beroende på vem du frågor och ur vilken kontext.

Det är i sig oväsentligt.

Det som är väsentligt är att ingen muslim är den andre lik. Och särskilt blir skillnaderna ännu större beroende på den kulturella bakgrunden eller kontexten.

Alltså, en svensk muslim kan ha mer gemensamt med en svensk ateist eller kristen jämfört med en muslim från exempelvis Marocko.

Varför får vegetarianer egen mat i skolan?

Vi har inga enhälligt valda språkrör. Det kan finnas de som vill företräda alla muslimer men det betyder inte att de gör det. En del stödjer en del av de ledare som finns. Men långt ifrån någon majoritet. Vi har inga allmänna "muslim val". Och vi behöver inte det.

Vad får dig att tro att muslimer inte protesterar mot könsstympning,mord eller bortgifte?

Bara undrar?

Välkommen åter!

Kosmopol sa...

Hej Anonym!
Det var bra att du ställde dem frågorna. Först skulle jag vilja säga att Fazeela Selberg Zaid har behandlat dina frågor med respekt - viktigast - och skrivit mycket som jag kunde skrivit.

Här tar jag bara den frågan om förespråkare och sedan föreslår att du kanske kunde läsa Dilsa Demirbag-Sten i Dagens Nyheter och även min blogg (se nedan)

Frågan är Who Speaks for Islam? Evin Rubar hade en suverän dokumentär film på SVT för några veckor sedan som belyste precis det problemet - i Sverige - som du nämner. Finns inte tillgänglig, tyvärr. Men läs Dilsas debatt artikel i DN 10/1 om skäggiga män som talar för Islam i Sverige. Inte i Kanada, inte i USA - Fazeela och jag kunde ge dig exempel.

Kanske du kunde titta på min blogg only-neverinsweden.blogspot.com där det senaste inlägg (på engelska) handlar om Abraham's Children. Jag skriver något mer på svenska där men inte i kväll då jag säger bara TGIF.
Larry Lundgren

Wide sa...

Fazeela:

Vad är då en muslim? Någon minsta gemensamma nämnare måste väl finnas? Eller åtminstone någonting som förenar de flesta av muslimerna?

Kosmopol sa...

Hej Wide
Jag är inte muslim men jag träffar muslimer varje dag på rödakorset och har många som är bland mina närmaste vänner. Vi - muslimer som kommer från alla världsdel och jag - just den frågan och allt jag har kunnat komma fram till är det enklaste, ett barn som har föräldrar som är muslimer är född muslim. Och även de som senare säger "jag är ateist" eller "jag ber inte" etc kan samtidigt säga "Jag är muslim." Men Fazeela har säkert mycket mer att komma med.

Som jag skrev i min blogg - We are all the children of Abraham.
Larry = kosmopol

Wide sa...

Larry:

Det där är ju en tämligen otillfredsställande definition. Förutom att "ateistisk muslim" är en uppenbar oxymoron innebär det att ordet muslim nästan inte betyder någonting alls. Det enda som definierar en muslims föräldrar är att de är muslimer för att de själva fötts som muslimer... Ingenting alls sägs om värderingar, traditioner, kultur, livsåskådning.

Och att vi alla skulle vara barn av Abraham förutsätter att Abraham har existerat. Vilket är en konfessionell åsikt. Och i så fall betyder muslim mer än att vara född av muslimska föräldrar.

Så det låter faktiskt som att du ändå är inne på en vassare definition? Låt höra i så fall!

Kosmopol sa...

Till Wide. Jag skulle vilja besvara dig men det vore bäst att inte göra det via Fazeelas blogg. Hon har inte tid att granska, tror jag. Ett kort svar är att upprepa att jag talar varje veckodag med män och kvinnor från alla världsdel som säger i samtal - "Jag är muslim och så här tänker jag." (från ateist till en som säger kl. 16.00 vid Rödakorset - afwan, nu måste jag be). Abraham? Sure, precis som Jesus - se t ex Lena Einhorn. Men då kan vi titta på Judarnas och Arabarnas DNA. Du kan gå till min blogg om du vill kommunicera. only-neverinsweden.blogspot.com

Wide sa...

Larry, visst kan vi ta det på din blogg. Jag tycker frågan är intressant för att om en muslim inte kan definieras finns det följdaktligen ingen som är muslim. Så kan det naturligtvis inte vara.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP