14 december 2009

"Jag känner mig inte svensk..."

Reaktioner: Så sa en blond och blåögd ung journalist till mig idag.

Hon och jag delar i princip samma bakgrund när det gäller identitetsupplägg. Hennes ena förälder är svensk, och den andre utomeuropeisk. Men hon, som var blond, blåögd och hade ett "typiskt svenskt" namn, kände sig inte alls svensk.

Och jag, som inte har varken ett typiskt svenskt namn eller utseende, känner mig svensk.

Vad är problemet Fazeela, undrar ni kanske?

Jo, skillnaden är enorm. Konsekvenserna av att hon säger att hon inte känner sig svensk är små om ens existerande. Men om jag, som muslim och med ett "exotiskt" utseende säger samma sak, skulle det betyda följande: "hon vill inte integreras" "hon vill inte bidra till samhället".

Hon uppfattas som svensk, vare sig hon känner sig svensk eller inte.

I mitt fall uppfattas jag sannolikt inte direkt som svensk. Men eftersom jag fullständigt struntar i detta och redan bestämt mig för att jag är svensk (bland många andra identiteter och etniciteter), så är jag det. De e bara å ta't!

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr så omfattas svenskheten av hur andra uppfattar dig också.
Då är din vän mer svensk varken hon vill det eller ej.
Det gäller de flesta som märker det snabbt om man har bott i andra länder. även i Norge som är ett broderland.
Det gäller alla människor i alla länder. Jätteroligt att du uppfattar dig som svensk. Synd bara att du bär den där slöjan runt ditt huvud när du har så fint underbart vackert ansikte. Det är knappast svenskt utan uppfattas av de flesta som en "symbol" för förtryck och diktatoriskt ideologi vilket inte är svenskt.
Thats It!
Kalle Andersson

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hej Kalle,

Var detta en komplimang jag läste? Man tackar och bockar! :)

Jag tillhör skolan som inte anser att andra har rätt att definiera om man är svensk eller inte. Var går i så fall gränsen?

Visst uppfattar en del en huvudduk som förtryck, och kommer man från ett kontext där den tvingades på en, ja då är det en symbol för förtryck. Men frågan blir då, om man är i ett kontext där någon vill "tvinga" av en slöjan, vad blir den då en symbol för?

Med eller utan slöja är jag samma Fazeela Selberg Zaib :)

Välkommen åter!

Elin sa...

Det där med att se svensk ut är intressant, jag har två infödda mörkhåriga föräldrar och min mamma hade rätt mörk hy också. Vissa av mina släktingar ser ut som "blattar" om du ursäktar uttrycket, med kolsvart hår och klart mörkare hy än genomsnittssvensken. Inte känner sig jag (jag har dock inte så mörkt hår men relativt mörk hy) eller mina släktingar mindre svenska för det. Det är faktiskt dags att inse att svenskt utseende inte bara är ljus hy, ljust hår och blåa ögon, inte ens hos oss som inte har utländska föräldrar.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Jag håller med Elin. Men tyvärr har man en bestämd bild av svenskhet. Kanske inte så mycket låst till att vara blond och blåögd men någonstans har det fått representera "ursvenskheten". Felaktigt, absolut!

Nu blir jag nyfiken på att se en bild på dig! :)

Elin sa...

Det kan jag förstå, du må tro jag är en skönhet :-)... Kan dock tillägga att jag har isblå ögon vilket gör att jag ser mer svensk ut än vissa släktingar plus att jag har mellanbrunt hår, inte mörkbrunt hår eller svart som vissa släktingar. Jag skulle ha haft ett digitalt kort på min moster som är död numera. Hon hade mörkbrunt hår, mörka ögon och väldigt mörk hy.

Lil-Sis sa...

Kalle Andersson jag tror inte att vi lever "förr i tiden" då man bestämde nationalitet efter utseende! (ras-utseende kanske?)
Var inte så himla rädd för en bit tyg på en människas huvud. Människor måste få kunna dölja sitt hår om de vill! Vare sig de kallar sig muslimer eller inte.

Kalle, du hänger ju inte med i nutiden. Sluta älta på det förflutna...bli lite med bildad.

Och vadå att slöjan uppfattas av "de flesta" som symbol för förtryck och diktatorisk ideologi? Hur går det ihop om man inte känner "de flesta"?

Trevligt att du fick en komplimang iaf Faz :). Alltid något...

/ littlesis.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hallå där little-sis! Välkommen till bloggen :)

Ja visst är det kul med en komplimang! Man blir glad åt det lilla man får i dessa tider... lol :)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP