21 oktober 2009

Nu ska vi till Astrid Lindgrens Värld, SD!

Reaktioner: 
Jag håller med Björn Söder, i SD som under Landsdagarna för partiet beskrev en idyll som finns i Astrid Lindgrens värld och att det är det samhälle Sverigedemokraterna vill leva i. Det var ett underbart mysigt och pittoreskt samhälle Lindgren beskriver i sina sagor. Grannar som ställer upp, barn som fritt kan springa omkring utan pedofiler. Inga tv-spel utan roliga lekar i naturen.

Växte själv upp med alla hennes sagor bland annat Emil och Krösa-Maja, i huckle.

En kommentar av en Sverigedemokrat på denna blogg löd:

Ända tills ni kokobängsexdårar (kan han mena muslimer?- reds anmärkning) kom hit med era hucklen, niqab burkor och övrig religiösa skitdogmer.

Vidare tyckte han att vi (muslimer) borde åka hem till våra hemländer. Vänta nu, om vi ska leva i Astrid Lindgrens värld då ska vi väl göra det fullt ut och sant? 

Låt mig presentera en riktigt fin bild från förr. Mina släktingar och förfäder som levde i Sverige i början av 1900-talet ser ni på bilden ovan. Men vad är det de har på huvudet??? Huckle?? Slöja? Sjal? Skarf? Och vad är det för kläder? Långa kjolar? Heltäckande? Icketajt?

Sverigedemokraterna. Det är inte jag som muslim som introducerat huckle till detta land. Det har folkhemmets egna svenskar redan gjort. Jag försöker bara leva efter den folkhemsmodellen!

Läs även: Sydsvenskan, Expressen, Aftonbladet, SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3,


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

22 kommentarer:

Fatima sa...

Haha ÅH vad jag tänkte på samma sak när jag fick läsa om "Astid Lindgrens värld", diskuterade detta med maken imorse. :)

Svar: Ja det är ju nästan lite skrämmande vad lik inredningssmak vi verkar ha! :P

Anonym sa...

I mitten på 1990-talet skrev dåvarande kulturredaktören på Aftonbladet, att Astrid Lindgren visar på rasistiska tendenser när hon beskriver Pippi Långstrumps pappa som "Negerkung bland kurre-kurre-rutterna"!
Är Våran Astrid rasist????

M.K sa...

Klockrent! :)
Men vad du ska egentligen förvänta dig utav ett parti som är så innerligt sionistiskt påverkat? Det är väl klart att man är emot Islam samt hyllar den illegala, kriminella och rasistiska entiteten "Israel". Ekeroth bröderna är ett fint exempel på vad som egentligen driver SD och deras "nya" partiprogram. Det är mer sionism än nationalism.

Anonym sa...

Hej,
Trevlig blogg tycker jag. Det är naturligtvis helt felaktigt att tillskriva muslimer, runt en miljard människor, en massa negativa egenskaper. Det är bara att beklaga att det finns en del väljare som köper den här typen av förenklad demonisering. Att beskylla islam för de problem som idag finns i Sveriges förorter är helt enkelt felaktigt. Jag måste dock säga att jag är orolig över den senaste tidens bränder och sabotage mot svenska myndigheter i förorterna. Det verkar som om en minoritet förortsungdomar missbrukar sin religiösa identitet ungefär som skinheads och nazister missbrukar sin svenska identitet. På bloggsiter förekommer det att vissa som påstår sig vara muslimer hävdar att Sverige kommer att bli muslimskt och att alla måste underkasta sig profeten etc. Detta tror jag skrämmer en del, kanske så till den grad att de röstar på SD. Med tanke på många länder där islam dominerar är vanstyrda diktaturer (vilket iofs antagligen har med andra faktorer än islam sig) tror kanske vissa att detta är vad som kommer ske även här om antalet muslimer ökar. Det finns ju även vissa tolkningar av islam som förefaller totalitära. Av dessa skäl är det viktigt att än tydligare framhålla att så inte är fallet. Det är fredssträvarna i alla grupper som måste segra, medan hökarna, såväl religiösa fanatiker som olika nationalistiska grupper, som måste hållas tillbaka, om vi ska kunna leva tillsammans i fred och harmoni. Vi har alla ett ansvar för att se till att det blir så./Vänliga hälsningar Olle

Anonym sa...

Skillanden är att hucklet försvann ur ur bruk för ca 70-80 år sedan och samhället har gått vidare.

Du kan ha den där bloggen tack vare att du bor här. Hade du provat att vare lite lagom insinuant i Pakistan hade det gått så här:

http://www.youtube.com/watch?v=UbrkTeVJlnQ

Fazeela Selberg Zaib sa...

Fatima :) kul att vi är på samma våglängd!

Anonym 17:01, Nej ja tycker inte att hon är rasist. Man måste se till kontext och historia. Förr hette det negerbollar, det säger vi inte mer då upplysning kommit till oss. Hade Astrid levt idag kanske hon hade kallat Pipps pappa något annat.

Hej M.K,

Jag har inte många förväntningar på SD måste jag säga. Däremot är Israel en erkänd stat och på så sätt inte illegal. Dock kan man definitivt kritisera dess handlingar, främst dess illegala ockupation.

chuu sa...

"What goes around comes around" passar bra här tycker jag :D

Keep up the great work sistaa!

Fazeela Selberg Zaib sa...

Välkommen Olle och tack!
Det är fruktansvärt det som sker i förorterna och det finns ingen ursäkt i religionen för det. Att förstöra och bränna är förkastligt.

Jag förstår din poäng. Jag personligen och de muslimer jag känner vill inte ha någon sharia stat. Tycker inte att man i dagens värld bör blanda religion i politiken i den bemärkelsen att den får styra. Men det är en annan sak att ha människor som är religiösa i politiken.

Jag tror inte Sverige blir muslimskt och finns ingen mening med det. Det viktigaste är att Sverige är välmående och dess invånare i trygghet oavsett vad de tror på.

Visst är det de negativa krafterna som bara vill hata och predika hat som är destruktiva för samhället, oavsett var man hittar dem.

Välkommen åter!

Fazeela Selberg Zaib sa...

Anonym 19:38,

Hallå där! Hucklet försvann inte ur bruk 80 år sedan.Det har funnits i mindre grad under en lång period. Även på små barn.

Sen min vän var det inte jag utan SD som ville ha Astrid Lindgrens Sverige tillbaka. Och där fanns HUCKLEN. Det är det som är min poäng. Dessutom var det någon trevlig SD anhängare som sa att muslimer hämtade hucklen till Sverige...ej korrekt, som sagt.

Ja visst är det fantastiskt att vi i mitt kära fosterland Sverige kan ha den frihet vi har. Önskar att andra länder tar till sig denna öppenhet också, inklusive Pakistan!

Fazeela Selberg Zaib sa...

Heyy Chuu!! Thanks girlie!

M.K sa...

Fazeela Selberg,

Entiteten "Israels" legitimitet har all anledning att ifrågasättas med Lasse Wilhelmssons klockrena argument som bakgrund. Dessa presenteras bland annat här:

http://lassewilhelmson.wordpress.com/2008/12/01/israel-bor-uteslutas-ur-fn/

och här:

http://lassewilhelmson.wordpress.com/2009/01/09/lagg-ner-israel/

MVH

Fazeela Selberg Zaib sa...

M.K, med all respekt...jag vill inte ha reklam för Wilhelmson eller andra som förnekar Förintelsen eller ifrågasätter antalet döda judar.

Habiba sa...

Fazeelas poäng med detta inlägg är väl detta:

Hon är väldigt förvirrad eftersom det e så mycket snack från SD:s sida att gå tillbaka till Astrid Lindgren-tiden - där man hade hucklen och sådant!
Altså så förstår hon inte hur man kan va emot att en kvinna sveper in sitt hår med en tygbit men samtidigt sakna "den där tiden" och säg att Sverige var så mycket mer "svenskt" och bättre då.

Sen måste jag säga att man har verkligen inte mycket liv om man ska störa sig så jäkla mycket på kvinnor som går omkring med slöja. Där begriper jag noll.

Stefan sa...

Det är bra av dig Selberg-Zaib att inte stödja den där Wilhelmsson som är Förintelseförnekare!

Jag gläds åt muslimer som du.

M.K sa...

Fazeela Selberg,

Syftet var mer att ge en sammanfattning av de argument som ifrågasätter entiteten "Israels" legitimitet. Lasse W råkar vara en person som är djupt insatt i denna fråga och som har sammanfattat sina upptäckter ganska bra. Därav hänvisningen till två av hans artiklar som enbart håller sig till ämnet i fråga. Varför ska man uppfinna hjulet på nytt så att säga?

Man behöver inte hålla med om allt som en person tycker och tänker för att kunna erkänna att denna samtidigt har giltiga argument i en specifik fråga. Även de som väljer att inte vara förintelsetroende kan i mångt och mycket hysa fullt resonliga åsikter i andra frågor. I detta fall Palestinafrågan.

För övrigt så har du en bra blogg, fortsätt så.

MVH

Habiba sa...

Även om Astrid Lindgren kan ha sagt "Negerkung" så kanske hon inte hade rasism i baktankarna..?

Sverige förr i tiden tänkte inte på att ordet "Neger" faktiskt har en hemsk betydelse bakom ordet.

Nej Astrid Lindgren är förfasiken ingen rasist..!

Anonym sa...

Bästa Fazeela Selberg Zaib,

Tack för Ditt svar!
Givetvis, så har Du rätt i, att "Våran Astrid" skulle använda en annan "språkdräkt" i dagens tidsanda!
Förmodligen hade Aftonbladets chefredaktör drabbats av någon "hjärn-kaka"!
Logiken i detta för mig då till, varför dagens, för det mesta, upplysta människor gör strikta tolkningar av skrifter upprättade för tusentals år sedan? Varför bokstavstolkar man Bibeln, Koranen och Tanach/Talmud/Tora?
Eftersom jag har arbetat och levt i Saudi Arabien och upplevt förbud, förbud och återigen förbud och då speciellt för kvinnor, fråga bara min kära hustru, samt återigen förbud att utöva mina seder och bruk och inte minst min tro frågar jag mig; "Om detta är en avart av Islam, vilken inte är representativ för tolkningen av Koranen?
Dessutom dessa, varje fredag, återkommande barbariska grymheter som "offentliga stympningar, avrättningar och denna avskyvärda stening av kvinna, ställer jag mig frågan; "Är det Koranen som feltolkas av ignoranta männsikor, vilka ej lever i ett upplyst samhälle, eller skall Koranen bokstavstolkas också på detta sätt"?
På Din hemsida ser jag en kvinna använda hiijab (libas). Varför visa en kvinna som använder ett attribut representativt för en tidsanda för 1400 år sedan? Varför inte visa en kvinna som lever i ett upplyst samhälle, oavsett vilken tro hon erkänner sig till?

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hej Stefan och välkommen!

Tack för uppmuntran :)

M.K, kul att du uppskattar bloggen! :)

Visst är en person mer komplex än några åsikter? Men... jag väljer var jag tar min information och vem som får utrymme. För mig är det otänkbart att ge utrymme eller luft åt någon som ifrågasätter ett utav de värsta brotten i mänskligheten.

Jag förstår inte hur man resonerar när man ifrågasätter Förintelsen.

Samma känslor får jag när exempelvis Milosevic hyllas som hjälte i Serbien trots att karln haft ihjäl muslimska män och pojkar i Bosnien. Visst kan han ha någon bra åsikt om ekonomi eller hur man ska tillaga soppa på bästa sätt, men jag är inte intresserad av att höra det.

Det finns många fantastiska människor på denna jord som arbetar hårt för det palestinska folket och dess rättigheter, och dem kan vi lyfta upp istället tycker jag.

Fazeela Selberg Zaib sa...

Hej Anonym 10:24,
Jag kan tänka mig hur tufft det kan ha varit att bo i Saudi. Har aldrig vart där och som muslim bävar jag inför den dag då jag ska på pilgrimsfärd till Mecka. Inte för att jag inte vill göra det, utanför att jag förmodligen kommer gå omkring och bli upprörd över hur samhället är uppbyggt och hur man utövar islam så förvrängt!

Vilken kvinna på hemsidan menar du? Bannern på bloggen där jag är iklädd en sjal och Filippa K kappa?

Förstår inte vad du menar med upplyst klädsel. Hur bör en upplyst kvinna klä sig?

Anonym sa...

Bästa Fazeela Selberg Zaib,

Tack för Ditt svar!
Kvinnan på hemsidan?
Längst upp till höger syns en kvinna i profil, bärande glasögon och hiijab (libas). Man ser en liten del av en krage till ett klädesplagg och bakgrunden är förmodligen, Kungsgatan i Stockholm!
Enligt vad jag fick lära mig i Saudi, så är detta inte en sjal. En sjal ser Du på kvinnorna under avsnittet "Astrid....osv". Mona Sahlin ses bära en sjal eller sjalett vid ett besök i någon Moské!
Hur bör en upplyst kvinna klä sig?
Jag har följande exempel från min vistelse i Saudi. Flög man från Riyad och ut ur landet fanns bara det saudiska flygbolaget SAUDIA. Flög man från Daharan vid Persiska Viken var det tillåtet att flyga med bland annat Brittish Airways. Saudiska kvinnor bar heltäckande hiijab i svart, där även ansiktet var heltäckande och så även vid ombordstigning på BA till London.
När flygplanet lyft, vilket då är Brittiskt territorium, från Daharan, steg dessa "kvinnor i svart" in på toaletten och efter 5 minuter kom det ut "västerländska kvinnor" i högklackat, långbyxor, blus eller jumper, "make up", utslaget hår och visade sin kvinnlighet i "full blom"! Samtliga religiösa attribut var försvunna. Dessa kvinnor hade, enligt mina värderingar, förvandlats till helt självständiga och upplysta kvinnor.
Redan under 1200-talet, kristen tideräkning, införde Birger Jarl och hans son Magnus Ladulås kvinnofrid inom Svea Rike. Detta är det första kända steget i Sverige mot kvinnans frigörelse från männens förmynderi. Den mörka medeltiden medförde en tillbakagång för kvinnan, där den katolska kyrkan och dess jesuiter, på ett grymt och barbariskt sätt inledde häxprocesser mot kvinnor, med avsikt att bränna dessa "häxor" på bål!
Martin Luther startade en revolt mot den enväldige katolska kyrkan och krävde religionsfrihet, varvid det 30-åriga kriget startades, där den svenske konungen Gustav II Adolf besegrade de katolska styrkorna på nuvarande tysk mark. Konungen stupade på sin post år 1632, tillsammans med 10.000-tals svenska och finska soldater. Religionsfrihet infördes i Europa och kvinnans rätt i samhället stärktes. Därefter kom upplysningstiden, vetenskapen stärktes, obligatorisk skolgång startades för flickor och pojkar, allmän rösträtt infördes för kvinnor och män. Lika rätt till högre studier. Gemensamma läroverk och universitet för flickor och pojkar. Kvinnor har fått rätt till sin egen kropp, sexualitet, rätt att välja partner och sin egen utbildning, oavsett vad familj, klan eller religion säger. Kvinnan har erhållit total frigörelse och är därmed en självständig och upplyst kvinna!
Vänligen, välkommen med mer frågor om någonting är oklart från min sida!

Fazeela Selberg Zaib sa...

Anonym, visst kan man i det saudiska kontextet uppfatta en firgörelse och upplysthet som att ta av sig det man är tvingad.

Jag är inte tvungen att bära min sjal. Jag väljer att göra det. Hade det innan jag gifte mig och i min familj har min syrra inte det så det har inget att göra med männen i mitt liv.

Och du har helt rätt...en upplyst kvinan är en kvinna som har rätten att bestämma över sin kropp och sexualitet. Jag bestämmer över min. Jag bestämmer vem som får se min kropp, mitt hår och min sexualitet.

Och just nu är den inte för allmän åskådning. Mer girl power får du leta efter :)

Anonym sa...

men du

idag 2011 får ju inte Kvinnor köra bil i Saudi-Arabien...


vad ska du skriva? Har det inte med islam att göra?

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP