30 mars 2011

Religion & Integration

Hassan Hanafi talar om segregation och integration i den vackra hörsalen i Svenska Läkarsällskapets lokaler
Igår avslutades två dagar av seminarier om religion och integration som anordnats av Centrum för samtidsanalys samt Diapraxis och Stockholms Stadsmission med karismatiske Biskop Bengt Wadensjö i spetsen. Även integrationsminister Erik Ullenhag höll tal samt Kenneth Ritzén och Birgitta Holst Alani.

Jag höll i en workshop om religion, integration och socialt ansvar tillsammans med Direktor för Stockholms Stadsmission, Marika Markovits. En förövrigt väldigt trevlig och kunnig människa. Jag pratade en del om de uppmaningarna till socialt ansvar som finns i det muslimska narrativet och Marika fokuserade mer på det kristna perspektivet.

Vi ställde våra deltagare tre frågor:

1) Har religionen ett mervärde i dessa frågor? (Vad tillför religionen i exempelvis organisationer som Caritas, Diakonia eller Islamic Relief i motsats till Röda Korset eller icke tro-baserade organisationer?)
2) Vad är motivet som driver oss? Och vad har det för konsekvenser? (Problematisering kring hjälp vs. missionering. Ställer man andra krav omedvetet? Kan man missuppfattas?)
3) Är integrerade rörelser eller initiativ ett ideal att arbeta mot? (Dvs. initiativ där människor samlas under ett och samma initiativ oavsett bakgrund)

Mitt i min presentation om muslimska initiativ till socialt arbete ställer en deltagare frågan: Det där är ju trevligt och så men varför är det så att majoriteten av världens terrorism sker i Allahs namn? Kan du svara mig det?

Utöver det faktum att han inte baserade det påståendet på fakta utan han medgav att det var hans egna uppfattning, och att jag uppgav annan statistik som tydligt visar att av alla terrordåd som skett i Europa har mindre än en procent med muslimer att göra, tyckte han det var irrelevant.

Mitt svar lyder således: Varför är majoriteten av de terrorbrott som media väljer att publicera, muslimska?

Nåväl, karln sprang ut ur mötessalen när muslimske filosofen Hassan Hanafi och kristne Monsignor Isidore Battikha skulle ge svar på tal. Fegt!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det var verkligen fegt och tyder starkt på att den mannen inte vågade konfrontera sina EGNA fördommar. Vi har alla fördommar, men vi måste våga konfrontera dem och inte falla för mediernas subjektiva och vinstdrivna perspektiv.

Aiat Majeed Jakobsson

Anonym sa...

Vilken provokation! Vad konstigt det måste ha känts för dig när du pratade om nånting helt annat. Fast jag förstår varför han sa sådär, för det är ju den bilden han har fått av muslimer om han inte själv lärt känna någon muslim.

Är ju sant som du säger att det är en snedvriden nyhetsrapportering när det gäller terrorbrott. Men kom att tänka på att jag inte sett något nämnvärt i media om muslimska initiativ till socialt arbete. Det är nog faktiskt värre. Är ju bra att du bloggar och berättar om sådant.

Fazeela Selberg Zaib sa...

AIAT: Välkommen till bloggen tjejen :) Ja du har rätt. Fördomar har vi alla men någonstans bör man våga möta genmäle när man själv börjat röra om i grytan. Men det var han inte intresserad av.

ANONYM: Kul att du hittat hit! Visst är det säkert den bilden han fått. Frågan är bara varför han ställer en fråga, som dessutom är omöjlig att svara på då den inte bygger på verkligheten, och sen inte vill höra på svar eller reflektioner från en "livs levande muslim".

Visst skrivs det lite i media om positiva initiativ av muslimer. I Hultsfred vann exempelvis projektet Delaktighet=Rätt och den förening som driver det, Hultsfreds miljöpris för dessa nyanlända muslimska ungdomars arbete med miljön. Det nämndes i lokala medier men givetvis inget mer än så. Sen att artikeln inte lyfte fram att de var muslimer vet man ju inte riktigt hur man ska ta. På ett sätt är det ju toppen, att bara få vara, som alla andra. Men å andra sidan blir bilden skev då en möjlighet till nyansering av bilden av muslimer försvann.

Jag försöker göra mitt när det gäller att sprida lite goda nyheter men jag har ju än så länge inte hela Sverige på min blogg för att vittna om det :)

Anonym sa...

Jag trodde själv på sådana generaliseringar om Islam och muslimer tills jag träffade muslimer för första gången på gymnasiet. Fast jag hade en nyfiken attityd, så jag umgicks med-och lyssnade på-dem och lärde mig en hel del! Men minns att det tyvärr var många som bara såg på dem med misstro och att det i allmänhet var en strikt uppdelning mellan "svenskar" och andra elever. En del vill väl behålla den bilden (fördomar) de själva har, för det blir ju enklare att se världen i svart och vitt.

Det var inte bara media som hade påverkat mig att bli fördomsfull, utan också vad vissa lärare i skolor där det nästan bara gick "svenska" elever hade sagt om muslimer. Jag tyckte det verkat så sorgligt när vi hade religionsundervisning om Islam i högstadiet och blev glad av att få en annan bild när jag lärde känna muslimer själv. Minns religionen från gymnasiet som mycket mer nyanserad, kanske för att skolan hade mer erfarenhet av elever från andra kulturer och religioner. Segregation är inte bra för någon part. Jag tycker du ska försöka få någon att promota din blogg, för det du skriver om är viktigt och borde läsas av många:)

Fazeela Selberg Zaib sa...

Tack, i stort efterskott, Anonym! :)

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP