18 maj 2010

Räkmacka eller Pitabröd?

Reaktioner: 
Har precis beställt Drottning Rania av Jordaniens nya barnbok, The Sandwich Swap till Leah. Jag älskar konceptet med boken som helt enkelt handlar om att "smaka" på det man inte känner till. Kanske blir det något man älskar till slut. Jag har alltid applicerat denna filosofi i mitt liv när det gäller andra människor och kulturer. Jag är nyfiken på allt och försöker hitta det bästa i det jag inte känner till.

Något för alla etnocentrerade individer i denna värld som hävdar att deras egna kultur är överlägsen alla andra. Detta gäller så väl nationalistiska svenskar som nationalistiska araber eller pakistanier.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Mikael Ahl sa...

Vad dessa etnocentrerade individer glömmer bort eller förtränger är att det inte finns några "rena" kulturer, utan vi har alltid när vi möter andra kulturer tagit till oss, inspirerat varandra dels genom handelsutbyte, byte av kunskap osv och därmed utvecklas varandras kulturer. Det sker ett utbyte av åsikter, kunskap osv, detta är vad som hjälper att driva mänskligheten framåt. Detta kulturella utbyte har skett i tusentals år, mellan nord-syd, väst-öst, ja i alla riktningar som mänskligheten har spridit sig från den dag vi to de första stegen på jorden (från Östra Afrika). Någonstans uppstod en grundkultur som mänskligheten bar med sig när de spreds ut på jorden, sedan utvecklade de vidare i olika riktningar beroende på miljön de stannade i, sedan via handelsförbindelse, krig osv så har man spridit den utveckling man gjort i sin egna kultur till andra kulturer, men även tagit till sig från den andra.

Detta är något som kommer att fortgå och dessutom med modern teknologi kommer att intensifieras. Förr gick det mellan handelsmänn, adel osv och efter ett tag spred ned sig i samhällsklasserna. Idag, tack vare internet och billiga resmöjligheter så kan många fler vara med och sprida och hämta inspirationen från olika kulturer oavsett samhällsklass.

Fatima sa...

Vilken underbar tanke. Älskar såna barnböcker. Minns du barnprogrammet Trasdockorna? Det var ju också lite döm inte efter utseende osv. Så fint att lära barn sånt i tidig ålder.
Berätta gärna vad du tyckte om boken! ;)

malin sa...

Detta är bra!
http://ur.se/play/157223

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP