16 december 2009

Summering av gårdagen

UNDERBART!

Jag tror aldrig jag har fått sådana intressanta frågor ställda till mig i en diskussion tidigare kring kvinnans roll och religion. Yael Fried på Judiska Museet gjorde ett toppen jobb och mina debatt kollegor Judith Narrowe och Helene Egnell bidrog med nya perspektiv på en del frågor som även berör mig som muslim.

Vad behövde man ändra på eller arbeta med inom den egna församlingen för att främja kvinnans position?

Helene Egnell menade att för svenska kyrkan idag var det ett stort problem för kvinnliga präster med utbrändhet. De fungerar nästan som VD'ar för sina församling som ibland kan bestå av flera tusen medlemmar de blivit ansvariga för, och samtidigt försöka balansera rollen som mamma.

Lösningen skulle vara att männen börjar intressera sig mer för att vara aktiva pappor och därmed även ta en större roll i barnens liv gällande föräldraledighet exempelvis.

Judith Narrowe menade att för den judiska församlingen satsa på kvinnors allmänna delaktighet i det religiösa är av stor vikt. Att man kom ifrån en situation där kvinnor förpassas att sitta på övervåningen eller längst bak och att de får större mandat. Man hade redan börjat med det i Judiths församling där kvinnor har fått läsa ur de heliga texterna, något som inte alltid varit självklart.

I den muslimska kontexten vill jag mena att likt den judiska handlar det om symbolåtgärder som ger signaler att kvinnan har samma rätt till utrymme som männen i islam och i moskén. Att kvinnor använder huvudingången och vägrar kategoriskt hänvisas till sidoingångar (annat än i praktiska situationer vid exempelvis fredagsbön då trängseln är enorm), att man kommer till en tid då man slutar bygga övervåningar för kvinnorna endast utan gör som man gjorde i islams begynnelse: Kvinnor och män i samma rum.

Detta går att lösa på två olika sätt: Kvinnorna längst bak eller så delar man av bönerummet i mitten och har kvinnorna på ena sidan och männen på andra, men bägge bakom imamen. Det upplägget skulle jag föredra.

Tyvärr menar en del muslimer idag, som totalt ignorerar islams begynnelse, att det är oislamiskt att vara i samma rum, trots att det var så man gjorde förr. Då kan man fråga sig, varför har denna förändring skett? 


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

3 kommentarer:

Maryam sa...

Asalam aleikoum syster!
Mycket intressant diskussion ni måste ha haft, machallah. Jag tänkte bara på det du skrev kring att man skulle dela upp moskén i mitten så att både männen och kvinnorna kan vara bakom imamen och det har jag faktiskt redan sett! När vi under några månader reste runt i Malaysia och Indonesien så upplevde jag det oerhört "lätt" att vara muslimsk kvinna. Det är ju klart att det underlättar att det är ett muslimskt land, men om jag jämför med t.ex. Marocko som jag besökt så är synen på kvinnornas praktiserande av religionen så anorlunda. Överallt där det fanns moskéer (och det var verkligen överallt, machallah) - flygplatsen, busshållplatsen, bredvid de stora motorvägarna m.m. så fanns det lika stort utrymme för männen som för kvinnorna. Man var inte tvungen att gömma sig bakom någon liten toa för att kunna göra wudu utan att var anpassat både för männen och kvinnorna. Jag blev både rörd och så insåg jag ju att det var så här det borde vara överallt. Ja, det blev lite svammligt, men jag ville bara få fram att det var en mycket bra idé. Ofta så glöms kvinnorna bort (och helst kvinnor med barn! I vissa moskéer så upplever jag det som att det är störande att ta med sig sina barn - men ett bönerum speciellt anpassat för mammor med sina barn skulle ju inte sitta helt fel, det finns bland annat i en nybyggd moské som jag besökt i utkanten av Paris, bra idé!).
Ha det så gott och fortsätt ditt goda arbete, machallah.
Fred

Fazeela Selberg Zaib sa...

Maryam tack för din kommentar! :)

Det är så sant, i många länder görs det redan och det fingerar ju jättebra! Man känner sig mer delaktig och definitivt att man har lika rätt till Guds hus som en man har.

Jag tycker det borde finnas ett litet rum för pappor och barn samt mammor och barn vid varje avdelning. Snart är min man pappaledig och för att han ska kunna gå på fredagsbön och ta med vår dotter behövs ett sådant rum. Det är nutidens moské vi hoppas inshallah se i framtiden :)

Vilken moské i Paris var det? Menar du den gamla moskén? Där fanns ett rum för mammor minns jag. Älskar den moskén, den är från 20-talet.

Tack för ditt stöd och kram på dig!

Linn sa...

Jag tänkte bara fråga om du läst någonting av Fatima Mernissi? Själv har jag endast läst ett utdrag från hennes bok "Women´s rebellion & islamic memory". väldigt intressant, där hon tar upp detta om att muslimska kvinnor hade det mycket bättre under Profeten Muhammad (frid vara över honom)s tid men att man nu i modern tid har glömt/förträngt detta och istället väljer att följa en senare tid av islams historia då kvinnor blev fråntagna sina rättigheter givna av Gud. Mycket intressant!

Må Gud belöna dig för din underbara blogg förresten!

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP