14 oktober 2009

Mötet med Kumi Naidoo

Reaktioner: 


Jag var som bekant i Uppsala förra veckan och träffade Greenpeace Internationals nya President, sydafrikanske Kumi Naidoo för ett rundabordssamtal med olika representanter från svenskt civilt samhälle. Naidoo startade Make Poverty History kampanjen. Sen att han känner Nelson Mandela är ju inte helt fel. (Mandela är på min lista av personer jag måste träffa innan jag dör!)

Hans centrala idé är att vare sig man är sekulär, religiös eller tillhör någon annan ideologi står vi i världen idag inför så stora utmaningar att vi måste se bortom våra skillnader och samarbeta.

Klimatfrågan är central för detta menade han.

Vi pratade om vikten av identiteter och han förklarade att han var uppriktigt orolig inför framtiden och hur brist på vatten och andra klimatrelaterade problem skulle påverka människors sammanhållning. Någon betonade att man kan ha flera identiteter samtidigt. Vara mamma, buddhist, agronom, moderat etc.

Dock trodde Naidoo att vi så småningom kommer att bli mer enkelspåriga i vårt val av identitet. Vi kommer välja den identiteten som gynnar oss mest för att kunna uppnå trygghet, eller i värsta fall, få tillgång till exempelvis vattenresurser.

Tanken är inte befängd. Tänk om ett företag ägs av en moderat eller socialdemokrat och de köper upp Ramlösa Mineralvatten och vårt vanliga dricksvatten är kontaminerat. Vem ska få köpa mineralvattnet som bara finns i begränsad tillgång? Blir det lika viktigt att säga att man är människa? Mamma?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Habiba sa...

Vad lovely bild på er :D!! And I am so meeting Mandela too before he dies!

Ska läsa mer om Kumi Naidoo..han har väl lite av en poäng...men det är väl en poäng som många har och har haft oftast..

Fazeela Selberg Zaib sa...

Visst har andra haft liknande poänger men de verkar inte alltid i samma kontext som Naidoo vilket gör det extra speciellt.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP