13 september 2009

Helsingborg del 1: "Svart och Vitt"

Reaktioner: 
Är nyligen hemkommen från charmiga Helsingborg. Ett annorlunda Sverige. Sveriges "framsida" som många stolta Skåningar påpekar till oss baksida nollåttor.

Jag måste erkänna att det alltid känns annorlunda att vara nere i Skåne. Kanske av två anledningar:

1. Sverigedemokraternas popularitet
2. Den annorlunda demografin (till skillnad från Stockholm) vad gäller den etniska bakgrunden och koncentrationen av de nyanlända flyktingar och andra nysvenskar som finns i Skåne i förhållande till den gammalsvenska befolkningen.

I en mindre stad som Helsingborg känner man av det extra mycket. Staden är tydligt segregerad och området Söder är till för nysvenskar och nyanlända, A-lagare som sörjer över att Systembolaget skall läggas ner och en och annan arbetarklass etnisk svensk som tar ett järn på en av de många serveringarna. Byggnaderna är mer nedgångna och känslan av industri är påtaglig.

Ett stenkast bort, efter att man promenerat genom stadsparken, möts man av ett annat Helsingborg. Romantiska byggnader från sekelskiftet och tidigare. Nära vattnet och båtarna till Helsingör och Danmark, Grand Hotel, fina shoppinggator och caféer. Kontrasten är så slående och så abrupt. Här är det också mindre nysvenskar. 

Jag stod och tittade i skyltfönstret till en köksbutik med lite exklusivare märken som dualit och kitchen aid, och får förvånade blickar. Ungefär "Finns det något här som skulle intressera DIG".

Jag måste medge, det är himla svårt att tala om Sverige, integration och invandring utan att trampa någon på tårna och brista i att visa hela bilden. Det gäller oavsett hur man ser på frågan.

Jag måste även medge att jag ibland kände mig främmande i det Sverige jag mötte i Helsingborg. Det extremt "vita" och det extremt "svarta".

Någonstans vill jag försöka förstå det missnöje i bland annat Skåne som gjort att Sverigedemokraterna fått ett så stort stöd, till skillnad från i Stockholm, exempelvis.

Kommer under de närmaste dagarna skriva mer om mina upplevelser och tankar. Kanske förvånar jag en del läsare.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Svarten sa...

Jag ser med stor förväntan fram emot att bli förvånad.

Ida D. sa...

Hej !

Förlåt för att jag skriver utanför ämnet, men jag vill bara uppmana alla muslimer & alla palestinavänner om den här:

http://forumforfrihet.blogspot.com/2009/09/man-kan-bli-brand-pa-deras-hakkors.html

mvh / Ida

Fazeela Selberg-Zaib sa...

Svarten, oj oj nu ökar pressen! lol

Ida: Du vet att du alltid får gå utanför ämnet. Skämt åsido... Jag vet inte vad Mohamed Omar håller på med.

Anonym sa...

så sant! Jag bor själv i Halsingborg och det är en otroligt tydlig segration här... Och tyvärr vet politiker och folk inte hur dem ska handskas med problemet.

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP